Förutom alla uppmuntrande tillrop och stödjande kommentarer har vi förstås fått frågor. Varför sitter en hattmakare och gör nåldynor istället för hattar? Överdriver vi inte? Varför passar vi inte på att ta det lite lugnt? Är situationen verkligen så allvarlig?
Jag vill här förklara det allvarliga läget för hattmakaryrket och Sveriges sista hattmakeri där hattmakarna har gesäll-och mästarbrev och därmed också den enda av branschorganisationen Sveriges Hattmakare Förening godkända utbildningsplatsen! Svaret är långt! Jag har valt ut de vanligaste frågorna/påståendena och svarat så kort som möjligt. Jag hoppas att du vill läsa till slut så att du förstår att varje såld nåldyna, tygkasse och boken Livsverk verkligen gör skillnad!
Fråga/påstående 1: Det finns inte bara 1 hattmakeri i Sverige! Det finns fler hattmakare än Lisa Franzén och Mark Eriksson!
Svar: Det finns bara 2 verksamma hattmakare med gesäll- och mästarbrev i Sverige idag. Lisa Franzén och Mark Eriksson. Det är bara hos Franzéns Hattmakeri du kan gå en lärlingsutbildning med en hattmakarmästare som handledare. (Kontakta Gesäll- & Mästarbrevskansliet för kontroll.)
Gesäll- och mästarbrev är hattmakaryrkets två yrkesbevis, dvs yrkeslegitimationer. I ett så smalt yrke är det extra viktigt att varje utövare innehar gesällbrev för att säkerställa att kunskaps- och kvalitetsnivån kan bära yrkets kunskapstradition vidare. Provsbestämmelserna för gesäll- och mästarbrev är framtagna av hattmakarnas branschorganisation Sveriges Hattmakare Förening SHF och Sveriges Hantverksråd.
Självlärda utan gesällbrev kallar sig ofta hattmakare, benämner sin verkstad hattmakeri och ser sig som en röst för hattmakaryrket. Vi har inget emot att bli fler hattmakare i Sverige. Tvärtom! Vi måste bli fler! Men alla som vill kalla sig hattmakare måste avlägga och klara gesällprovet!
Gesällprovet är beviset på att du har uppnått tillräcklig kunskaps- och färdighetsnivå och behärskar yrkets alla praktiska och teoretiska moment. Examenbevis, utbildningsbevis, kursintyg är inte detsamma som gesällbrev. Gesällbrevet utfärdas efter godkänt gesällprov.
Till dig som vill fortsätta att kalla dig hattmakare och vill medverka till att hattmakaryrkets kvalitets- och kunskapstradition lever vidare, har vi ett erbjudande! Gör Gesällprovet kostnadsfritt! SHF, Sveriges Hattmakare Förening står för kostnader och tillgång till Franzéns Hattmakeris lokaler och verktyg under provet.
Maila till shf@hattmakarna.se med din ansökan om att få göra gesällprovet så bokar vi tid. Ladda ner provbestämmelserna här
Ja, alla hantverksyrken kämpar för att få respekt för att det tar tid att tillägna sig kunskap, teknik och materialkännedom. Och alla hantverksverksamma entreprenörer vet att kvalitet är A och O för att upprätthålla och vårda värdet av yrkestiteln. Och fackkunskapen. Yrkeslegitimationen/Gesällbrevet är en bra början.
Det ser så lätt ut när någon som kan sitt yrke utför en arbetsuppgift. Men det finns inga genvägar till hantverkskunnande. Det tar tid – ibland en hel livstid – att lära sig driva företag men det viktigaste kapitalet är handens intelligens – förmågan att skapa med händerna.
Hattmakaryrket är mer fysiskt krävande än man kan tro och tekniskt svårt. Hemligheten är att våga lägga sig platt inför kunskapen.
Jag har en klok vän som är trädgårdsmästare. Hon sa en gång att man måste älska att rensa ogräs för att bli en riktigt bra trädgårdsmästare. Nöta, nöta och återigen nöta.
Fråga/påstående 2. Modist och Hattmakare är samma yrke
Svar: Nej, detta är inte samma yrke. Hattmakare och Modist är två närbesläktade yrken som ofta blandas ihop. Hattmakaren tillverkar herrhattar och Modisten damhattar! Ett hattmakeri är verkstaden där hattmakaren tillverkar hattar.
Fråga/påstående 3. Alla företag har fått hjälp i krispaketen!
Svar: Nej. Det är inte mycket i krispaketen som Franzéns Hattmakeri, som enskild firma, kan ta del av utan att inteckna flera års framtida intäkter. Framför allt täcker de inte fasta kostnader fram till, i bästa fall, maj 2021.
Fråga/påstående 4. Det kan inte stämma att alla jobb har försvunnit! Är det inte bara att maila ut till alla lärosäten och få dem att uppmana doktorander att beställa hatt i förväg?
Svar: De flesta lärosäten är statliga. De kan inte göra reklam för eller framhålla ett enskilt företag på något sätt, oavsett anledning. Redan i februari märkte vi att beställningarna minskade för att helt avstanna i mars. Strax därefter kommer besked om inställda promotioner. Den sista promotionen genomfördes i början av februari, därefter gapar kalendern tom. Vi vet nu att alla promotioner 2020 är inställda eller flyttade.
Vi kan inte göra något åt den situationen. Det oroar oss att samma trend verkar fortsätta in i första och andra kvartalet 2021.
Ett stort orosmoln nu är att hattbeställningarna 2021 kommer att komma in i sista minuten. Att vi förväntas leverera dubbelt upp, dubbelt så snabbt, under 2021. En omöjlig ekvation. Det är mer än 100 moment från schellacksflinga till färdig måttbeställd doktorshatt!
Dessutom specialbeställs allt material och vissa tar 6-8 månader att framställa. Nu är pausknappen intryckt. Hur lång tid det tar att aktivera startknappen beror på vad som händer både här i Sverige och hos våra materialleverantörer i Europa.
Önskedrömmen är att doktorer beställer sina hattar så fort som möjligt trots att promotionsdatum är oklart. Då överlever vi, kan planera och hinner producera!
Fråga/påstående 5. Kan verkligen försäljning av stödprodukter som nåldynor och tygkassar göra skillnad?
Svar: Ja, det gör all skillnad i världen för oss! Försäljningen av stödprodukterna handlar om att rädda hattmakaryrket från att försvinna genom att bidra till att företaget Franzéns Hattmakeri kan klara fasta kostnader.
Vi måste klara detta stålbad! Gör vi inte det försvinner kunskapen om ett helt yrke. Försäljningen av varje nåldyna, tygkasse och boken Livsverk gör skillnad!
Dela gärna och hjälp oss att sprida kunskap om hattmakaryrkets situation.
Läs mer om Rädda Hattmakaryrket kampanjen och beställ stödprodukter här
Tack för ordet och att du ville läsa. Jag lyfter på hatten 🎩
Lisa Franzén, Hattmakare med Gesäll- och Mästarbrev, Modist med Gesällbrev