Hattmakaryrket

Hattmakaryrket är ett traditionsbundet hantverk och ett av få yrken i Sverige, där arbetstekniker och verktyg är densamma som en hattmakare använde sig av på 1800-talet. En del av verktygen tillverkar hattmakaren själv enligt gamla tekniker. Det finns inga halvfabrikat – alla lacker, vävar, remsor mm görs enligt recept från tidigare hattmakare.

Hattmakaren tillverkar alla typer av herrhattar, både klassiska och historiska till skillnad från en modist som tillverkar damhattar. På hemsidan kan du ta del av allt du behöver veta för att sätta dig in i vad en Hattmakare arbetar med och hur tillverkningen går till.

Det finns två  missuppfattningar om vad en hattmakare gör. Den ena är att Modistyrket och Hattmakaryrket är samma yrke. Detta är fel. Det är två helt olika yrken där modisten tillverkar damhattar och hattmakaren tillverkar herrhattar. Den andra missuppfattningen är att en hattmakare primärt tillverkar filthattar och kepsar. Detta är fel. Filthattar och kepsar har sedan 1800-talet tillverkats på fabriker.

Det är självklart att en hattmakare behärskar materialet filt och tillverkar klassiska filthattar och kan sy ihop en keps men hattmakeriets själva ryggrad är schellackstommen och tillverkningen av alla modeller av höga hattar uppbyggda på densamma.

Hattmakare

Hattmakarlärling

Enda vägen till att bli Hattmakare är att gå en traditionell lärlingsutbildning. Inom Hattmakaryrket ska en godkänd handledare inneha gesällbrev och mästarbrev som Hattmakare.

Hattmakaryrket är tekniskt avancerat och kräver noggrannhet, koncentration, precision, planeringsförmåga och stresstålighet. Yrket består även till stor del av kundkontakt och kommunikation.

Det är viktigt att du som lärling uppskattar variation och har viljan att lära dig och utvecklas. Du är lösningsfokuserad, metodisk och strukturerad i ditt arbetssätt. Du behöver vara driven när det gäller att söka information, fråga och klara av att fatta egna beslut. Att vara nyfiken, idérik och kunna jobba självständigt är också bra egenskaper.

Att arbeta som hattmakare är fysiskt krävande då man jobbar med tunga varma stomjärn i längre perioder. En förutsättning för att du ska klara det dagliga arbetet är att du är fysiskt stark. Förutom fysisk styrka krävs greppstyrka i händerna.

En lärlingsutbildning är i hög grad en relationsbaserad utbildningsform. Därför är kemin mellan mäster och lärling oerhört viktig. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Franzéns Hattmakeri söker Hattmakarlärling

Lärlingsutbildningen äger rum i Franzéns Hattmakeri i Göteborg. Handledare är Hattmakarmästare Lisa Franzén. Du som söker ska ha goda förkunskaper inom sömnad, känsla för kvalitet och ha ett genuint intresse för hantverk och hattmakaryrket i synnerhet.

Hattmakeriet ligger i stadsdelen Haga i Göteborg. Franzéns Hattmakeri tillverkar alla typer av herrhattar.
Den huvudsakliga produktionen är höga hattar uppbyggda på schellackstomme. Utöver tillverkningen av schellackstommen tillverkas militärhistoriska hattar, klassiska filthattar, ordenshattar, historiska hattar och specialbeställningar. Förutom nytillverkning utförs renovering och restaurering av alla typer av hattar.

Lärlingsplatsen passar dig som har en ambition att växa inom hantverket och vara med och driva verksamheten vidare i framtiden. Du ska ha siktet inriktat på gesällprov inom yrket. Målet och tanken med utbildningen är att lärling, efter avklarad utbildning och avklarat gesällprov, får anställning på Franzéns Hattmakeri i Göteborg.

Hantverksakademin

Lärlingsutbildning för hattmakare anordnas genom Hantverksakademin och deras hantverksutbildning.

Hantverksakademin ägs och drivs av Stockholms hantverksförening. Deras utbildningar bedrivs med tillstånd från Myndigheten för yrkeshögskolan.

Hantverksakademin är en yrkeshögskola med hantverksutbildning för traditionella hantverksyrken, så kallade smala yrken. Utbildningen är en lärlingsutbildning där du arbetar sida vid sida med din mäster, för ett individnära lärande och en uppdaterad yrkeskunskap.

Utbildningarna präglas av såväl stark arbetslivsanknytning som teoretisk förankring. Under hela utbildningen är arbetslivet och aktuell bransch högst närvarande.

Fördjupad lärlingsutbildning inom traditionellt och hållbart hantverk, 600 YH-poäng

Lärlingsutbildningen för hattmakarlärling är en efter gymnasial utbildning och omfattar 3 års heltidsstudier motsvarande 600 yrkeshögskolepoäng och leder till en yrkeshögskoleexamen. Efter avslutad utbildning genomför du gesällprovet i Hattmakaryrket.

Utbildningen på Hantverksakademin är CSN-berättigad, samma kvot som för universitets- och högskolestudier. Du kan gå utbildningen även om du inte bor i Stockholm. LIA-delen av utbildningen genomförs på lärlingsplatsen. Teorin går att följa på distans.

Har du frågor angående hantverksutbildningen – Fördjupad lärlingsutbildning inom traditionellt och hållbart hantverk, 600 YH-poäng – på Hantverksakademin i Stockholm. Besök deras hemsida och läs mer om utbildningen och vilka förkunskaper som krävs

Vill du bli hattmakarlärling?

För att du ska kunna delta i utbildningen och verksamheten på bästa sätt har vi satt ihop ett frågeformulär till dig som är intresserad av att ansöka för att bli hattmakarlärling. Formuläret hittar du på Sveriges Hattmakare Förenings hemsida. På deras hemsida kan du ta del av allt du behöver veta för att sätta dig in i vad en Hattmakare arbetar med och hur tillverkningen går till. Klicka på länken så kan du läsa mer om Hattmakaryrket och fylla i frågeformuläret