Doktorshatten är en av fyra akademiska insignier. Förutom doktorshatten hör lagerkransen, diplomet och doktorsringen till de akademiska insignierna.
Det är under promotionen man får rätten att bära doktorshatten. Doktorshatten symboliserar frihet och makt. Vid promotionen får man doktorshatten som symbol för forskningens frihet.
Doktorshatt Lundamodell
Lundamodellen har en veckad kulle och ett veckat brätte på både ovan-och undersidan, en rosett baktill och hattmärke framtill. Teologie doktor har inget hattmärke utan en teologierosett i svart ripsband framtill. Märket på hatten bestäms av universiteten och den fakultet du tillhör. Det förgyllda hattmärket gestaltar fakulteternas respektive symboler. Hatten är 13 cm hög klädd i svart ripstyg. Modellen används endast vid Lunds Universitet, Malmö Universitet och Blekinge Tekniska Högskola. Modellen är densamma för både dam och herr.
Doktorshatten – Hantverkstradition sedan 1600-talet
Doktorshatten är en akademisk insignie som hattmakare tillverkat sedan 1600-talet. Hattmakaryrket är ett av de få i Sverige där arbetstekniker och verktyg är nästan desamma som en hattmakare använde sig av på 1800-talet. Verktygen vi använder har gått i arv genom generationer hattmakare före oss. En del av verktygen tillverkar vi själva enligt gamla tekniker.
Det går en direkt linje från hattmakarmästare A. F. Bodecker som fick sitt mästarprov godkänt 1851 till Franzéns Hattmakeri. Hans kunskaper har lärts ut från mästare till lärling i sex hattmakargenerationer till Sveriges nu enda hattmakarmästare Lisa Franzén. Hattmakarmästare Lisa Franzén är en av få i världen som kan tillverka en schellackstomme från grunden.
Doktorshatten vi tillverkar byggs upp av en schellackstomme. Schellackstommen är grunden till alla höga hattar. Först doppas tunn bomullsväv i vattenlack, en lösning innehållande schellacksflingor, ammoniak, vatten och terpentin som kokats ihop. Efter att väven doppats i vattenlacken spänns den upp på spännramar för torkning.
När väven har torkat, skär man ut delarna till hattstommen efter mallar som gjorts i förväg. Dessa delar fogas sedan ihop till en kulle med hjälp av varma järn över en femdelad hattstock. Brättet tillverkas genom att schellacksflingor smälts direkt in i bomullstyg. När man sammanfogat kullen och brättet och büglat stommen formas hatten efter kundens huvudstorlek runt en formillion. Nu är stommen klar att kläs med tyg.
Världsunik tillverkning av Schellackstommen
Tillverkningen innefattar närmare 100 arbetsmoment
När stommen är klar monteras och veckas ripstyget runt kullen. Samma tyg används till brättet. På Lundamodellen är ripstyget veckat både på ovan- och undersida av brättet. Ett svart ripsband med stadkant monteras på roulékanten runt hatten. Hattbandet runt kullen är också ett svart ripsband med stadkant men är lite bredare än det som monteras runt kanten på brättet.
Hattmärket träs på hattbandet och fästs framtill på hatten. Samma typ av ripsband används för att göra en rosett som monteras baktill på hatten. Varje doktorshatt har ett hattmärke monterat framtill på hatten. Hattmärket på hatten bestäms av det universitet/högskola och den fakultet du tillhör. Hattmärket gestaltar fakulteternas respektive symboler. Undantaget är teologie doktor där istället en rosett i svart ripsband med stadkant monteras framtill.
Hattmärket tillverkas för hand av en guldsmed. Det allra flesta är tillverkade i 925 sterlingsilver och förgyllda. Vi är noggranna med att hattmärket är korrekt märkt så att vi uppmärksammar kopior. Höjden på doktorshatten är idag 13 cm och det är samma modell för män och kvinnor.
Hela tillverkningsprocessen är ett traditionellt handarbete från början till slut. Vi har inte doktorshattar på lager utan tillverkar bara efter beställning. En doktorshatt är alltid unik.
Hur ska en äkta doktorshatt Lundamodell se ut och vilka material ska användas
Ripstyg
En äkta svensk doktorshatt ska traditionsenligt vara klädd med svart ripstyg. Ripstyget specialvävs för den svenska doktorshatten. Rips är benämningen på en vävteknik där varpen bildar ett mönster så tyget får en randig struktur.
Ripsband med stadkant
Ripsbandet som används till hattbandet, rosetten och till roulékanten ska vara ett ripsband med stadkant. Ripsbandets båda kanter är avslutade med en stadkant och har en högre trådtäthet än vanliga ripsband.
Kvalitetsmärkning
För att göra det enklare att se vem som har Gesäll- och Mästarbrev har vi tagit fram märkningsstämplar. Stämplarna är framtagna i samråd med Sveriges Hantverksråd och Stiftelsen Hantverk & Utbildning som också godkänt dem som en legitimation av hattmakarens hantverksskicklighet. Stämplarna tilldelas efter godkända gesäll- och mästarprovMärkningen fungerar som en signatur och visar att hatten är tillverkad av en utbildad hattmakare. Stämplarna gör att det alltid går att härleda vem som tillverkat hatten.
Garantibevis
Till varje leverans medföljer foldern Vi är mästare i vårt hantverk Materialet är framtaget av Sveriges Hantverksråd och Sveriges Hattmakare Förening. Informationsmaterialet är en garanti och kvalitetssäkring som informerar kunden om att den beställda varan är tillverkad av en hattmakare med gesäll- och mästarbrev.